Kisalföld 2012. szeptember 26-i száma

2013, február 10 - 09:44 — teglamuzeum

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata Szanyban tartotta meg nemrégiben a harmadik Rábaközi-kutatók napját. A konferencián Töreki Imre Szany vázlatos történetének, néprajzának és zenei életének ismertetése mellett a nemzetközileg is jegyzett Bokréta tánccsoport működését is bemutatta.

Szalontay Judit néprajzkutató a Rábaköz népművészeti hagyományairól és örökségéről beszélt a Csornai Muzeális Kiállítóhelyen megtalálható tárgyak, így például a mángorló, fűszertartó, festett szekrény, abroszok, jegykendők, különböző fazekas-, csizmadia- és kékfestő termékek képeinek bemutatásával.

Józsa Tamás, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola igazgatója a térség építészeti értékeiről tartott érdekes előadást. A hallgatóság betekintést kaphatott a mórichidai, az árpási és a markotabödögei építészeti émlékek izgalmas és nem mindennapi részleteibe.

Dominkovics Péter levéltár-igazgató előadásában kiemelte, hogy mennyire erős a helyi öntudat a Rábaközben. Felhívta a kutatók figyelmét, hogy milyen, eddig fel nem tárt forrásokat lehetne kutatni és feldolgozni a soproni levéltárban.

Nagy István győri fényképészmester többévi kutatásának eredményeit osztotta meg a közönséggel. Előadásában bemutatta az Apor család egykori birtokát, a Székelyföldön fekvő Torját, valamint új részletekkel gazdagította az Apor Vilmos szanyi kapcsolataira vonatkozó ismereteket.

A helytörténet-kutatók megtekintették A 1767-ben épült római katolikus templomot és a püspöki kastélyt. Egy ipar- és kultúrtörténeti ritkasággal is találkozhattak, amikor Rugli Dezső portáját meglátogatták. A szanyi kőművesmester töb mint 5000 darabból álló tégla- és cserépgyűjteménye általános elismerést váltott ki.