Bemutatkozás

" Mert a gyűjtőember az, aki saját szükségletein felül valamit gyűjt, azt megfelelő szempontok szerint rendszerezi, majd mások számára hozzáférhetővé: közkincsé teszi."


Rugli Dezsőnek hívnak. 1955 március15-én Nagypiriten születtem.

 Bemutatkozásként kérem olvassanak el egy korábban megjelent írást rólam.

 

Mi adta az indíttatást, hogy gyűjtse a tégla-relikviákat? Mikor, hogyan kezdődött ez a nagy és ritka szerelem?

A családi fészekből mindenki hoz magával genetikai, vagy nevelési tulajdonságokat. Én a szegénységet, fegyelmet, tisztaság ‚s rendszeretetet hoztam. Talán ezek a tulajdonságok érlelték bennem azt, hogy megbecsü1jem a tűz ‚s a föld házasságának gyümö1csét, a téglát. Amit egy átlagember nem néz semminek sem. A tégla szó latin eredetű a tegula szóból származik.
1969-ben mentem el ipari tanulónak, volt szerencsém még olyan idős kőművesekkel dolgozni akik tisztelték a szakmát, és az anyagokat amivel dolgoznak. Megtanultam tőlük a szakmát, tiszteletre ‚s becsületre neveltek. Ők keltették fel a figyelmemet a tégla tulajdonságaira ‚s alkalmazási terü1eteire. Én először a téglákat a fizikai tulajdonságuk szerint rendezgettem, hogy melyik munkafolyamatra melyik alkalmasabb. Az idősebb szakemberek, a szilárdabb téglát mindig áthidaló fekvések kialakításához vagy teherhordó pillérek készítéséhez ajánlották. A lazább szerkezetűt pedig párkányok falazásához, és a faragásához ajánlották. Majd felkeltették figyelmemet a rajtuk lévő monogramok, és ez szerint rendezgettem őket, később már gyűjtögettem őket a szerszámos ládám mellé. Majd egy épület átalakításának befejezése után nem tudtam őket otthagyni, táskában hazahordtam, és ez így folytatódott, és mindig mélyebben vetettem bele magam a gyűjtésbe és a kutatásba. Mert a gyűjtőember az, aki saját szükségletein felül valamit gyűjt, azt megfelelő szempontok szerint rendszerezi, majd mások számára hozzáférhetővé, közkincsé teszi.


Mit szóltak,szólnak : családja, ismerősei, a falubeliek, különleges hobbijához?

A családom mindig mellettem állt és támogatott. Fiam sokat segít a múzeumi anyag feldolgozásával, számítógépes rendszerrel. A feleségem sajnos meghalt. Ő nagy szeretettel és tisztelettel segített és viselte el, e páratlan szenvedélyemet. Ismerősök, falubeliek vegyes érzelmeket táplálnak gyüjtőtevékenységem iránt. Senki sem próféta a saját hazájában, ez Szanyban is érvényesül. Talán kevesen tudják felmérni gyüjteményem ipartörténeti értékét. Szanyi emberek sokfele járnak, sok idegennek eldicsekedték már, hogy Szanyban van egy téglamúzeum, de böszkeségük nem engedi hogy meglátogassanak. Ha kerékpáron téglákat vagy cserepet cipelek, hátam mögött megmosolyognak. pedig minden gyűjtőmunka kultúrtörténet egy részének megőrzése, tehát érték. Úgy érzem az emberi értetlenség sötétségét, nem lehet színtartományokra polarizálni, a sötétségnek nincsen színskálája, és sohasem ragyog. Ragyogni fog viszont örökké az ami előmozdítja a műveltséget.

Folytatás