Fi József csipkereki téglakészítő

 

"A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek!"

Vörösmarty Mihály


  Nagy tisztelettel őrzöm Fi József csipkereki téglamester hét fajta monogramos tégláit. Nagy örömömre szolgál, hogy én ezzel az emberrel találkozhattam. Még 1990-ben üzemelt egy egyszemélyes téglagyára.


        

Feleségemmel Csipkereken                    Fi József feleségével


Ő értett legjobban  Európában az anyagot fával való kiégetéshez. Talán ő tudott meg legtöbbet a tűz és a föld kapcsolatáról. Mikor elkezdtem vele beszélgetni az anyag tulajdonságáról és előkészítéséről, azt mondta: ,, Fiam az anyagot úgy meg kell dolgozni, előkészíteni a téglavetéshez, mint a feleségem a kenyértésztát a kenyérsütéshez.” 

Sajnos róla már csak néhány megfakult felvétel maradt.


                 

Fi József téglamester                          Vályogvető asztal

 

Magányosan dolgozott Csipkereken, virradattól napestig.Termékeikiválóan alkalmasak voltak kémény-, de még kandallótéglának is. Esetenként Ausztriába és egyes Balaton-parti villatulajdonosoknak is szállított. Mindegyik téglájába nevének két kezdőbetűje: FI monogram került.


           

Kézzel is átgyúrta az agyagmasszát       13 000db kisméretű tégla égett ki egyszerre

 

Az ő általa készített téglákra-az előjegyzés szerint-mindig nagyon sokan vártak, mert kitűnő minőségű agyagból készültek. Sőt, a  különböző típusú tégláinak  fagyállósága is elismerten híres volt.


                         

A vályogvető fából készült                                Égető kemence

 

Emlékét megőrizzük!